Регламент за участие

НАРЕДБА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА

АМАТЬОРСКИ ТУРНИР “ALBENA CUP 2024”

1. ОБЩИ УСЛОВИЯ

“ALBENA CUP 2024” ще се проведе за тринадесета поредна година и има за цел съвместяване на приятно летуване в к.к. Албена с участие в престижен аматьорски турнир по минифутбол.

2. НАГРАДЕН ФОНД: 

І място    – 3200 лв.

ІІ място   – 2400 лв.

ІІІ място  – ІV място  – 2 x 1600 лв. – за двата отбора отпаднали на полуфинал

V място – VІII място  –  4 x 800 лв. – за четирите отбора отпаднали на четвъртфинал

3. ДАТА, МЯСТО И ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯ

13–16 юни 2024 г. /настаняване с 3 нощувки/

Теглене на жребий на 13.06 от 19:00 часа

Турнирът ще се проведе през периода 14–16 юни 2024 г. в к.к. Албена.

ПАКЕТ „ALL INCLUSIVE 3 НОЩУВКИ”

Цена за участници в Турнира – ранно записване до 30.04.2024 г.

330 лв. на човек в двойна стая настанен в хотел в к.к. Албена

 • за настаняване в единична стая се доплаща 30 лв. на човек на ден

Късно записване – 01.05 – 31.05.2024 г.

350 лв. на човек в двойна стая настанен в хотел в к.к. Албена

 • за настаняване в единична стая се доплаща 30 лв. на човек на ден

Хотелите, които ще са на разположение до запълване на сводобдните места са: Малибу, Лагуна Гардън, Сенди Бийч, Славуна, Мура и Ралица Аква

Пакетната цена включва:

– 3 /три/ нощувки в хотел на база All inclusive /закуска, обяд и вечеря на блок маса с включени безалкохолни напитки и български алкохол от 10:00 – 23:00 ч.

– Ползване на чадър и два шезлонга на плажа на стая
– Такса участие в турнира, която включва:

 • осигуряване и подготовка на терени
 • съдийство
 • медицинско осигуряване
 • охрана
 • озвучаване
 • хигиена

*В случай на заявен и непристигнал участник, както и в случай на анулиране на резервация след окончателен руминг лист, ще бъде начислена неустойка от в размер на 1 нощувка на съответния пансион.

4. ПОДАВАНЕ НА ЗЯВКА И НУЖНИ ДОКУМЕНТИ:

Как се подава заявка?

Стъпка едно

– Заявки за участие и настаняване се подават в сайта на турнира до 31 май 2024 г.

– Заявката за участие включва:

 • Име на отбора и списък съдържащ трите имена и рождена дата на състезателите
 • Телефон за контакт и e–mail на капитана
 • Брой придружители и период на престой

Стъпка две

 • След като заявите своето участие на сайта на турнира /www.albenacup.com/, на e-mail-а, който сте дали за връзка, ще получите проформа фактура за дължимата сума и банковата сметка, по която трябва да преведете сумата.

Основание за плащане: Участие в Albena Cup 2024 на отбор…

 • Плащането се извършвана след подаването на заявката, не по-късно от 03 юни 2024 г.

Документи, задължителни за представяне на техническата конференция за началото на турнира:

 • Декларация по Образец /от сайта на турнира www.albenacup.com / подписана от всеки състезател, за освобождаване от отговорност на организаторите при евентуални възникнали здравословни проблеми по време на участието в турнира/ и че в отбора няма неправомерно участващи състезатели.
 • Представяне на лични карти на всички състезатели на отбора при техническата конференция и при поискване от гл. съдия преди всяка среща по време на турнира.

5. ПРАВО НА УЧАСТИЕ, ПРАВИЛА И РЕГЛАМЕНТИ

– Състезанията по минифутбол ще се проведат на  14, 15 и 16 юни 2024 г. Участниците следва да пристигнат и да се настанят в к.к Албена на 13 юни 2024 г.

– Всички участващи отбори и състезатели, по време на турнира, следва да са настанени в к.к. Албена, съгласно предложените пакети от организаторите.

– Право на участие имат всички отбори, извършили своята регистрация съгласно утвърдения от организаторите образец на интернет страницата на турнира www.albenacup.com и след заплащане на съответната сума. Всеки отбор се представлява пред организаторите единствено от своя капитан /мениджър/.

– Всеки отбор се състои от 6 /шест/ до 12 /дванадесет/ състезатели. Състезателите се регистрират на регистрационната форма от сайта на турнира. Промени в съставите се допускат само по изключение с разрешение от организаторите и се обявяват на техническата конференция преди началото на турнира.

– Всеки участник има право да играе само в един отбор.

– Всеки отбор трябва да има собствено наименование. Имената на отбори, които накърняват добрите нрави или законоустановения ред, подтикващи към насилие, разпалващи расова или етнически вражда, не се допускат. В такива случаи организаторите си запазват правото да изискат от капитана /мениджъра/ да се смени името на отбора.

– Право на участие в турнира имат всички лица навършили 18 години към датата на турнира – родени преди 07.06.2006 г.

– Нямат право на участие състезатели, картотекирани за сезон 2023-2024 г. в отбори от професионалните Първа и Втора Лига  и аматьорските Трети лиги, както и състезатели с професионални договори в чуждестранни ФК.

– Нямат право на участие състезатели участвали в първенствата на професионалните Първа и Втора Лига  и аматьорските Трети лиги с картотеки от първенствата на юноши старша възраст.

– Нямат право на участие лица, наказани с решение на организаторите с дисквалификация от предходни издания на Турнира.

– В случай на констатиране на нередовен състезател преди началото на турнира, мениджърът на отбора ще бъде предупреден да извърши необходимите корекции в състава.

– В случай на констатиране на нередовен състезател след началото на турнира и взимане на участие в състезанието на въпросното лице, на отборът му се присъжда служебна загуба за срещата, за която има официално подадена жалба. За целта организаторите трябва да бъдат сезирани чрез официално подадена жалба до 30 минути след завършване на срещата.

ПРАВИЛА

 • Теренът е с ориентировачни размери 40 м. на 20 м., с врати 3 м. на 2 м.
 • Времетраенето на един мач е: 2 полувремена по 15 минути с 3 минути почивка между тях.
 • В срещите на директна елиминация при равенство продължения не се играят, а победителят се излъчва чрез изпълнение на дузпи /по три, а при ново равенство – по една, до определяне на победител/.
 • Един отбор се състои от 5 + 1 играещи състезатели + до 6 резерви.
 • Минималният брой състезатели от отбор за започване на мача е 5.
 • По време на мач смените могат да бъдат неограничен брой /на хокеен принцип/ и се извършват през централната зона на терена без играта да бъде спирана. Новият играч влиза на терена след напускане на сменения.
 • Във всички етапи от турнира отборите играят със собствена екипировка, като при необходимост Организаторите предоставят отличителни потници с логото на Турнира.
 • Не се допуска участие на състезатели с футболни обувки с железни бутони. Разрешава се участието с футболни обувки с пластмасови и гумени бутони или тип „стоножки”. При възникнали спорове относно вида футболни обувки, решението за допускане е на футболния съдия на срещата.
 • Не се допуска отнемане на топката от противников състезател чрез „шпагат“. При използване на такъв похват от страна на състезател, срещу неговият отбор се отсъжда непряк свободен удар.
 • Не се допуска участие на състезатели, носещи предмети, които могат да застрашат здравето на останалите участници /часовници, гривни, очила и др./
 • Наказателен удар /дузпа/ се изпълнява от 6 м.
 • Не се маркират засади. При изпълнение на свободен удар стената е на разстояние от 5 м.
 • Удар от вратата /аут/ се изпълнява с ръце от вратаря. От удар от вратата /аут/ не може да се отбележи директно гол.
 • Странично хвърляне /тъч/ се изпълнява с ръце. От странично хвърляне /тъч/ не може да се отбележи директно гол.
 • Вратарите нямат право да играят с ръце, когато топката е върната от техен съотборник с крак или след странично хвърляне. При нарушаване на това правило се отсъжда непряк свободен удар.
 • При жълт картон санкционираният състезател напуска терена за 2 минути, а отборът му играе в намален състав, след изтичането им състезателят може да се завърне в игра.
 • При директен червен картон или втори жълт картон /респективно червен/ състезател напуска терена и отборът му играе в намален състав 5 минути, като състезателят няма право на участие до края на срещата и след изтичане на 5-минутното наказание мястото му се заема от друг играч от отбора.
 • В случаите на 2-минутно или 5-минутно наказание срещата не се прекратява, ако даден отбор остане временно с по малко от 5 състезатели на терена.
 • След получени наказателни картони състезателите имат право на участие в следващата среща на отбора си. Организаторите си запазват правото при неспортсменски прояви да спират състезателните права на отделни играчи за определен брой срещи или до края на Турнира.
 • На отбор, неявил се на терена до 10 минути след указания в Програмата начален час на мача, се присъжда служебна загуба /0:3/.
 • При грубо неспортсменско поведение /удар, блъскане/ срещу съдия или състезател от противников отбор, по преценка на съдията, двубоят се прекратява и на виновния отбор се присъжда служебна загуба.
 • Отбор, който в знак на групов протест напусне демонстративно терена преди съдийски сигнал за края на мача, се присъжда служебна загуба.
 • ЖАЛБИ се подават до 30 минути след приключване на срещата до администриращия орган. Приемат се жалби подадени единствено от капитана на съперниковия отбор в конкретния мач. При подаване на жалбата се внася такса от 100 /сто/ лева. Подадената жалба се разглежда до 1 час след приключване на дадената среща, като в този срок отборът жалбоподател, който не предостави необходимите доказателства и не окаже необходимото съдействие, се счита за загубил спора. Отбор, неявил се, виновен за прекратяване на срещата или напуснал преди нейното завършване, няма право да подава жалба.
 • Отбори санкционирани със служебна загуба във финалната фаза на Турнира (четвъртфинали, полуфинали и финал) поради неявяване, нередовни състезатели, грубо неспортсметско поведение, довело до прекратяване на срещи или напускане на терена се лишават от правото да получат наградния фонд, предвиден за съответното място. Организаторите си запазват правото тези средства да бъдат дарени за благотворителни каузи.

РЕГЛАМЕНТ

След уточняване на броя на участващите отбори, се определя и точният формат на турнира.

Турнирът ще се проведе в три фази: групова, директни елиминации и финална фаза.

 • Фаза на предварителните групи: всяка група ще се състои от три или четири отбора, като съставът на предварителните групи се определя при пълен жребий, като в групата се играе „всеки срещу всеки” по схемата „Бергер”. Всички срещи от груповата фаза, за победа се присъждат 3 точки, за равен резултат по 1 точка и при загуба – 0 точки. Класирането в групите се извършва по броя на спечелените точки. Ако два или повече отбора имат еднакъв брой точки, по-предно място в класирането придобива отборът, който има :

– по-добри показатели в директните срещи помежду им

– по-добра голова разлика

– повече отбелязани голове

– жребий

 • Фаза на директни елиминации: отборите победители и вторите отбори от всяка група продължават в тази фаза по предварително изготвена и раздадена на отборите схема, по която се излъчват 8 отбора участници в четвъртфиналите. В тази фаза на турнира, при равенство в редовното време, се изпълняват дузпи за определяне на победителя.
 • Финална фаза: Отборите, достигнали до тази фаза, играят четвъртфинали, полуфинали и финал за определяне на победител от финалната фаза на турнира. В тази фаза на турнира, при равенство в редовното време, се изпълняват дузпи /по 3, при ново равенство – по 1/ за определяне на победителя.

За всички неупоменати въпроси в настоящето указание важи Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезона 2023/2024 г. и Нормативните актове на БФС.